Hoppa till sidans innehåll

Malmö Segelflygklubb


                                                                                                       Foto: Egon Ny

 

 Klubben har egen hangar och klubblokal i tillbyggnad intill hangaren. Intill hangaren finns också garage för ledningsbussen, en verkstadslokal för underhåll samt carport för privata som klubbens flygplansvagnar. Malmö Segelflygklubb disponerar också den så kallade Ödegården som ligger väl skyddad i furet bakom hangarerna. I Ödegården har klubben, under den tid som flygverksamhet pågår, egen servering med lättare mat och fika. Intill Ödegården finns också klubbens bygglokal där det mesta av vinterns underhåll av segelflygplanen sker.
 
Klubben har drygt 100 medlemmar som företrädesvis kommer från södra och nordöstra delen av Skåne. Därav är ca 60 medlemmar aktiva, d.v.s. att man upprätthåller sin behörighet eller är under skolning.


Flygverksamhet pågår vid tjänligt väder alla lör- sön- och helgdagar under perioden april - oktober. Malmö Segelflygklubb har skoltillstånd och bedriver, förutom grundskolning till segelflygcertifikat, även skolning till s.k. TMG-behörighet, d.v.s. behörighet att framföra motorseglare.
Grundskolning sker parallellt med friflygning på helgerna men två veckor runt midsommar och 3-4 veckor i juli-augusti sker grundskolning i lägerform. En stor del av säsongen pågår flygning även på vardagar när det är bra segelflygväder.

 

Malmö Segelflygklubb äger totalt 5 flygplan, två Segelflygplan, en Motorseglare och ett Motorflygplan. 

Segelflygplanen är av typ Twin Astir och Astir CS. Twin Astir:en är tvåsitsig och används till grundskolning och "spaka självflygningar". Astir CS:en är ett ensitsigt segelflygplan och används till allmän flygträning och friflygning.
Dessutom finns det en högvärdig privatägd Discus CS, ett ensitsigt segelflygplan med tillräcklig prestanda för tävling, som klubben får disponera.
Klubben har även ett veteranflygplan, en SZD25 "Lis". Det är ett polskt övningssegelflygplan som tillverkades i början på 1960-talet. Det finns endast 3 st luftvärdiga "Lis" kvar i världen,varav klubbens är ett.
 
Som bogserflygplan har klubben två flygplan. En tvåsitsig motorseglare, Super Dimonan HK36 TTC, som även används till skolning. Det andra bogserflygplanet, även klubbens nyaste tillskott, är en Rallye MS893.
 
Flera av klubbens medlemmar har egna segelflygplan. F.n. finns det 9 st privatägda flygplan med bra prestanda. De flesta av dessa flygplan används för tävling.

 


  

Det finns inget album kopplat till denna sida.
 
 

Postadress:
Malmö SFK - Flygsport
Sjöbo Sövde Flygplats, Snogeholmsvägen 1241-56
27593 Sjöbo

Besöksadress:
Snogeholmsvägen 1241-56
27593 Sjöbo

Kontakt:
Tel: +46 766 51 60 60, +46 702 35 88 76
E-post: This is a mailto link

Se all info