Mats Jacobson 1969-70 2007....

Första numret av FlygHorisont 1969, jag var 15 år gammal när jag fick det här numret i min hand. Jag hade varit intresserad av flyg i några år då och fått spaka själv ett antal gånger i en Piper Cherokee 140 B hos Trelleborgs Flygklubb som det hette på den tiden, nu Söderslätts Flygklubb. Denna bild var det som besluta mig att börja segelflyga. Och den 6/4 1969 fick jag min första provtur för Anders Möller i en Bergfalke. Detta var "kanon". Jag fortsatte min utbildning detta år och fick mitt C-diplom samma år. Min första EK den 31/8 enligt min gamla flygdagbok. Det blev två flygningar mer under sommaren 1970 sedan tog det slut. Jag vet inte riktigt varför, men jag misstänker skolan.

- Tiden gick och det där flygintresset låg och gnagde under åren, ibland hittade man flygdagboken och bläddrade lite i den. För några år sedan hittade jag den igen och tänkte; "Nej jag får åka upp och kolla en dag". Jag lade flygdagboken bakom mig på hyllan för att ej glömma bort den. 5/5 2007 åkte jag äntligen ut till Sövde. Jag hade bestämt träff med mina arbetskolleger den dagen. Men de kunde inte så jag bestämde att nu måste jag göra det annars blev det inte av. Jag kom ut och kände igen mig efter 38 år. Jag till och med började hjälpa till per automatik vilket ställde till en viss förvirring då några trodde jag tillhörde klubben. Jag anmälde mig för provtur hos Jens och bad att få Anders min gamle lärare som jag såg i baksits som vanligt. Så var det min tur.
Hej jag heter Mats, det är 30 kg sen vi flögs sist var min inledande hälsning. Väl i kärran frågade jag, hur mycket kommer man ihåg egentligen? Det är olika, sa Anders men jag tar bogseringen. Ok, efter urkoppling blev det min tur. Först ett antal standarsvängar för att kolla att det inte var total katastrof. Sedan blev det termikflygning. Termikflygning med andra flygplan. Efter ca 25 minuter svettig flygning var det dax för medvindslinjen. Anders satt lugnt som vanligt och pratade ner mig. Jag smög över gräset och satte ner kärran utan problem. Sedan gick jag några veckor och funderade dagligen på vad som hände och hur jag lyckades flyga efter så här många år. Jag fick kontakt med en gammal kompis som hade 150 timmar bakom sig. Jag träffade min husläkare som mötte mig glad i hågen; "Nu skall jag börja segelflyga sommar". Jag träffade Egon första dagen som visade sig också bo i Höllviken. Ni förstår nu vilken press jag var utsatt för och vilka tecken från högre makter jag fick. Nå som väntat gick det inte längre. En kväll ringde jag Egon. "Nu går det inte längre, jag börjar flyga". Så kul, det gör du rätt i, välkommen.

4/8 2007 gjorde jag åter min EK för samma lärare som 1969.

Uppdaterad: 08 JUN 2016 02:35 Skribent: Mats Jacobson

Postadress: